Svetila z različnimi funkcijami

Brez svetil v stanovanjih in drugih objektih zagotovo ne gre. Glede na to, čemu so svetila namenjena, ločimo več vrst svetil: vgradna, stenska, namizna, samostoječa, otroška, senzorska in stropna svetila. Če želimo, da svetila dosežejo svoj namen, jih je potrebno tudi pravilno vgraditi. 

Nekatera svetila so bolj opazna, druga bistveno manj. Vgradna svetila so na primer izjemno neopazna. Vgrajena so v strop in so poravnana z njim. Takšna vrsta svetil je zlasti dobrodošla za manjše prostore, hodnike in stopnišča. Namenjena pa so splošni osvetlitvi prostora

Svetila za splošno osvetlitev celotnega prostora 

Stropna svetila morajo dobro poskrbeti za razsvetljavo celotnega prostora. Nameščena so v strop, da lahko osvetlijo ves prostor. Najpogosteje se nameščajo na sredino prostora, ker le na ta način uporabniki lahko dosežejo enakomerno razporeditev svetlobe. Lahko so pritrjena tip ob stropu ali pa so viseča. Med najbolj priljubljenimi vrstami stropnih svetil so zagotovo lestenci. Ti nam ne ponudijo samo dovolj kakovostne svetlobe, temveč tudi zelo olepšajo sam prostor. 

Stropna svetila morajo dobro poskrbeti za razsvetljavo celotnega prostora.

Stenska svetila delujejo kot stropna 

Stenska svetila delujejo zelo podobno kot stropna svetila. Zelo pogosto lahko naletite na svetilke, ki jih lahko nameščate v steno ali pa na strop. V resnici gre za povsem identično svetilko, le da je njena namestitev drugačna. Stenska svetila so praviloma namenjena osvetljevanju le določenemu delu prostora. Uporabniki jih najpogosteje nameščajo nad sedežne garniture ali pa v predsobe. 

Preberite si še naslednji članek: Oddaja stanovanj po zmernih cenah

Oddaja stanovanj je storitev, ki jo je možno preveriti tudi na spletu.

Namizna svetila za nemoteno delo 

Stropna in stenska svetila so torej namenjena splošni rabi. Medtem ko stropna poskrbijo za osvetlitev celega prostora, stenska za del prostorov, pa so namizna svetila nameščena za direktno osvetlitev mize. Takšna vrsta svetil je izjemno uporabna v pisarnah oziroma delovnih ali mladinskih sobah. Svetila nudijo dovolj svetlobe za nemoteno delo, pisanje, branje. 

Stropna svetila so nameščena so v strop, da lahko osvetlijo ves prostor

Samostoječa svetila kot dekorativni dodatek

Namizna, stenska in stropna svetila imajo torej točno določeno funkcijo. Po drugi strani pa so vam na trgu na voljo svetila, ki imajo zlasti vlogo dekoracije v prostoru. Zanja je praviloma značilno, da ne oddajajo dovolj svetlobe. Namenjena so zlasti za večjo popestritev prostora ter za vzpostavljanje prijetnega vzdušja v prostoru. 

Svetila s potiskom zanimivih in pisanih motivov 

Posebna vrsta svetil pa so zagotovo otroška svetila. Ta izstopajo po svoji obliki in motivih. Najpogosteje so potiskana z animiranimi junaki ali pa s kakšnimi drugimi zanimivimi motivi. Svetila nudijo prijetno svetlobo, po drugi strani pa so tudi pomemben dekorativni element v prav vsaki otroški sobi. Če so svetila zelo pisana in zelo neobičajne oblike, so še toliko zanimivejša za otroke. 

Reflektorska svetila 

Svetila v grobem delimo na notranja in zunanja. Notranja so stropna ali stenska, viseča, kopalniška, kuhinjska, vgradna, otroška, stoječa, namizna svetila in ne nazadnje še reflektorji. Sicer pa boste reflektor kot svetilo lahko našli tudi v zunanjih prostorih. 

V zadnjem času je zelo priljubljen LED reflektor. Ta ima večji izkoristek in še veliko prednosti v primerjavi z ostalimi vrstami tradicionalnih reflektorjev. LED reflektorji veljajo za najbolj varčno osvetlitev, saj imajo vidno zmanjšane stroške energije. Za okolje je takšna vrsta reflektorja izjemno prijazna. Proizvajalci so to dosegli z velikim preskokom v tehnologiji izdelave. 

LED reflektor ima zelo dolgo življenjsko dobo. Deluje tudi do 11 let in to neprekinjeno. Ne izgoreva in svetlobo porazdeljujejo povsem enakomerno. LED luči brez strupenih kemikalij. Po uporabi jih boste lahko dali tudi reciklirati. Reflektorji LED so zelo trpežni ter odporni na zunanje vibracije in vremenske razmere. 

Preberite si še naslednji članek: Tradicionalni božični okraski so vabljivi in topli

Še malo in prazniki bodo tukaj. Tradicionalni božični okraski so topli in vabljivi, vendar tradicionalni, podedovani okraski morda ne bodo primerni za vaš dom, če ste ljubitelj modernega dizajna. 

Izbira najbolj kakovostnih svetil 

Pri nas na trgu je kar nekaj prodajaln, kjer lahko izbirate med številnimi vrstami svetil. Volina svetila so na primer izjemno kakovostna in tudi cenovno dostopna. Njihova ponudba vam je na voljo tudi na spletu. 

Prodajalna s svetili Volino vam ponuja svetila, ki jih lahko nameščate v zunanjih in notranjih prostorih. Na voljo so vam stropna, stenska, namizna, otroška svetila, reflektorji in še bi lahko naštevali. 

Izbira otroških svetil Volino 

Otroška svetila Volino so res nekaj posebnega. Že na prvi pogled boste ugotovili, da so namenjena malčkom. Navadno so zelo zanimivih oblik, barvita, porisana z junaki iz risank. Če v tem trenutku kupujete svetila za otroke, je prodajalna Volino odlično mesto nakupa. 

Morda je najbolje, da svetila za malčke lahko izbirate kar skupaj z njimi. V spletni prodajalni si označite nekaj najbolj privlačnih svetil za malčka. Po svetila se skupaj z otrokom lahko odpravite tudi v ponudnikove fizične prostore. 

Članki iz iste kategorije: