Najbolj pogoste vrste materialov vrtnega pohištva

S prihodom pomladi se odpre možnost uživanja v naravi zunaj našega doma. Naš vrt je idealen za druženje družinskih članov. Seveda pa je to tudi kraj, kjer lahko v miru preberemo knjigo, se sprostimo po napornem delovnem dnevu, uživamo v jutranjem ali popoldanskem čaju ipd. Izkušnjo uživanja vrtnega prostora pa poveča primerna vrtna garnitura. Ta je lahko narejena iz različnih materialov, ki se med seboj precej razlikujejo po udobnosti, vzdržljivosti, zahtevani stopnji vzdrževanja ipd. Najbolj popularni materiali so plastika, kovina in les. Vsi omenjeni materiali so primerni za uporabo zunaj hiše, vendar je kljub temu dobro, če poznamo njihove prednosti.

Vrt je naravno zatočišče našega doma

Vrtni predel našega hiše ali stanovanja nima samo potencialne sposobnost, da nas nahrani. Je tudi izredno prelep kraj, kjer se lahko sprostimo in se napolnimo s svežo energijo. Prisotnost rastlin in trave pomiri naš um in nam omogoča, da se znebimo velike količine stresa. Seveda pa bomo za to potrebovali primerno vrtno pohištvo, ki vključuje mizo, sedežno garnituro in stole.

Glede na naše zahteve in potrebe, pa lahko izbiramo med vrtnimi mizami in drugimi elementi. Te pa so lahko narejeni iz različnih materialov. Najbolj primerna izbira pohištva za vrt pa je odvisna od velikosti našega vrta, izpostavljenosti pohištva vremenu, pričakovanega udobja ipd.

Plastično vrtno pohištvo
Največja prednost plastičnega vrtnega pohištva je njegova dostopna cena. Je tudi zelo lahek, izjemno trpežen in odporen na različne vremenske pojave.

Plastično pohištvo za vrt je ugodno za nakup

Največja prednost plastičnih vrtnih garnitur je njihova ugodna cena. Tukaj je pomembno razumeti, da čeprav je pohištvo ugodno, ni ceneno. Sama plastika je izredno vzdržljiva in je odporna na različne vremenske pojave. Poleg tega pa ne zahteva barvanja, saj je odporna na rjo.

Veliko plastičnih vrtnih miz, stolov in zof je narejenih iz recikliranih materialov. To pa pomeni, da je to tudi ekološka izbira. Z izbiro plastičnega pohištva tako zmanjšamo obremenjenost naravnih virov in zmanjšamo naš ogljični odtis CO2, s čimer pomagamo ohranjati naravo.

Plastično pohištvo je tudi zelo lahko. To pa nam omogoča, da ga hitro pospravimo, premestimo, zložimo ipd. To je idealno za ljudi z zdravstvenimi težavami. Pri manipuliranju z vrtno mizo in drugimi elementi tako ne bomo obremenili svojega hrbta, nog in drugih delov telesa.

Kovinski vrtni kompleti
Kovinski vrtni kompleti so zelo trpežni. Odporen je na udarce in vremenske vplive, poleg tega pa je estetsko veliko bolj privlačen na pogled.

Vrtne mize nudijo prostor za druženje

Neglede na material našega pohištva za vrt, moramo nameniti posebno pozornost vrtni mizi. To je kos pohištva, ki vabi družinske člane in prijatelje, da se ob njem sprostijo. Poleg tega pa nam nudi površino na kateri lahko ponudimo pijačo in hrano v pomladnih, poletnih in tudi jesenskih mesecih leta.

Preberite si še naslednji članek: Sedežne garniture s klasično modernim dizajnom

Udobna kotna sedežna garnitura v sodobni notranjosti je morda ena najuspešnejših oblikovalskih rešitev zadnjih desetletij. Recimo še več, sedežna garnitura je glavni atribut dnevne sobe.

Pri izbiri mize je priporočljivo upoštevati njeno velikost. Če imamo veliko obiskov v lepših mesecih leta, je dobro izbrati večjo mizo. S tem bomo zagotovili več prostora za obiskovalce in druženje na vrtu, kar je vedno dobrodošlo. Enako pomemben pa je material iz katerega je miza izdelana. Če bo omenjen kos pohištva veliko uporabljen, je priporočljivo, da si izberemo kovinsko ali leseno izvedbo. Res je, da bo to od nas zahtevalo več truda z vzdrževanjem, vendar bo nudilo našim gostom bolj solidno platformo za uživanje v pogovorih, hrani in pijači.

Leseno vrtno pohištvo
Leseno vrtno pohištvo je izjemno udobno in prijetno za sedenje in ležanje. Ne zadržuje velike količine toplote, zato je prijetna za uporabo tudi v vročih dneh.

Kovinske garniture za vrt so zelo vzdržljive

Najbolj razširjen material pri izgradnji pohištva za vrt je kovina. To je zato, ker se nič ne more kosati z močjo in vzdržljivostjo kovine. Kovina je veliko bolj odporna na udarce in vremenske pojave od plastike. Poleg tega pa kovinska vrtna garnitura estetsko veliko bolj privlačna na pogled. Slabost pa je ta, da tako pohištvo ni najbolj udobno. Priporočljivo je, da dodatno kupimo blazine za stole in zofe. Veliko ponudnikov kovinskih garnitur za vrt pa že vključi dodatke za udobnost pri prodaji omenjene vrste pohištva za vrt.

Je pa res, da kovina zahteva več vzdrževanja. Njeno zdravje lahko načne izpostavljenost vlagi. Enako pa vela za sonce, saj pohištvo vsrka veliko vročine. Tako bo morda neprijetno za sedenje, če bo izpostavljeno soncu predolgo časa.

Leseno vrtno pohištvo ima poseben izgled in udobje

Ljudje imamo že od začetka časa poseben odnos z lesom. Tako je vrtno pohištvo iz lesa izredno udobno in prijetno za sedenje in ležanje. Je pa res, da je velika možnost, da bo tako pohištvo vsebovalo tudi druge materiale, kot je kovina in plastika. Lesena vrtna miza in stoli imajo prav poseben estetski dizajn, ki nemudoma navduši in vabi k uporabi. Les pa tudi ne zadrži veliko količino vročine sonca, kar naredi stole, mizo in sedežno garnituro prijetno za uporabo tudi v bolj vročih dneh.

Preberite si še naslednji članek: Svetila z različnimi funkcijami

Brez svetil v stanovanjih in drugih objektih zagotovo ne gre. Glede na to, čemu so svetila namenjena, ločimo več vrst svetil: vgradna, stenska, namizna, samostoječa, otroška, senzorska in stropna svetila.

Članki iz iste kategorije: