Predstavitev kapljičnega namakalnega sistema

Kapljično namakanje je zaradi izjemnih prednosti eden od najprimernejših načinov namakanja sadnega drevja pa tudi zelenjave. Deluje lahko na kateri koli strmini ter na katerem koli tipu tal. Če rastline zalivate na takšen način, porabite bistveno manj vode v primerjavi s tradicionalno metodo namakanja. Ključna prednost je, da vodo dodajate tam, kjer jo rastline najbolj potrebujejo.

Kapljično namakanje ima seveda še druge številne prednosti. Med njimi je tudi tako imenovana fertirigacija. To je gnojenje skupaj z namakanjem. V praksi za vas to pomeni, da ne boste več nestrpno čakali padavin, temveč boste rastlinam zagotovili takojšnjo prehrano, tedaj ko boste sami precenili, da jo rastline potrebujejo.

Investicija v kapljični namakalni sistem

Vse omenjeno in še veliko več je zagotovo garancija, da je kapljično namakanje prava izbira. Vremenski pogoji zelo nazorno nakazujejo, da si resnejše kmetijske proizvodnje brez ustreznega namakanja ne morete več privoščiti. Prav tako tudi trg zahteva povsem nemoteno oskrbo z zelenjavo ter sadjem. Kočnega kupca v današnjem času namreč ne zanima več, ali vam je suša vzela vse ali se vam pa se vam obeta rekordni pridelek.

Kapljično namakanje zelenjave.
Kapljično namakanje je eden od najprimernejših načinov namakanja sadnega drevja pa tudi zelenjave.

Strokovnjaki vam lahko po ogledu terena svetujejo o tehničnih možnostih izgradnje za namakalni sistem. Z vami se bodo temeljito pogovorili o primerni izbiri kapljične cevi, in sicer glede na sam tip kapljača in glede na samo razdaljo med kapljačem. Prav tako o primerni izbiri kakovostnega filtriranega sistema pa tudi o vsem možnostih za popolno avtomatizacijo namakanja in ureditve črpališča.

Poiščite vodilno podjetje za proizvodnjo namakalne opreme

Če vas že dlje časa zanima kapljično namakanje, je čas, da si najdete kakšno od vodilnih podjetij za proizvodnjo namakalne opreme.

  • Poiščite proizvajalce kompletnih sistemov – od filtrirne naprave pa vse do zadnjega kapljača cevi.
  • Dobri proizvajalci opreme za kapljično namakanje dajejo zelo velik poudarek na kakovost svojih proizvodov.
  • Garantirajo vam, da vaš izbrani namakalni sistem na koncu montaže oziroma namestitve kakovostno deluje tudi kot celota.

Načrtovanje kapljičnega namakanja

Dejstvo je, da je oblikovanje oziroma snovanje sistema za kapljično namakanje lahko izjemno zahtevno. Posledično je dobro poznati kontrolni seznam za načrtovanje omenjenega sistema za namakanje. Na njem lahko najdete številne koristne informacije.

Kapljično namakanje deluje na kateri koli strmini
Kapljično namakanje lahko deluje na kateri koli strmini ter na katerem koli tipu tal.

Med drugim kontrolni seznam za načrtovanje kapljičnega sistema za namakanje vključuje analizo vode. To pomeni, da morate ugotoviti, kaj je v vodi, in to še preden sistem zasnujete in zgradite.

Kakovostna oskrba trate v okolici vašega doma

Verjetno si tudi vi želite v okolici svojega doma oziroma hiše lastiti lično angleško travo. Vemo, da je košnja trave v osnovi lahko zelo preprosto opravilo, a kljub temu vseeno zahteva nekaj znanja in izkušenj. Med drugim morate vedeti, kako košnja poteka, kdaj je treba travo zaliti, kdaj in na kakšen način gnojiti, kaj je kompostiranje in podobno. Seveda vas bo morala zanimati tudi primerna izbira gnojila za travo.

Gnojila za trato v okolici vašega doma
Gnojila za trato v okolici vašega doma je najbolje uporabiti zgodaj spomladi.

Kar se tiče samega gnojenja trave, je zagotovo najprimernejši čas zgodaj spomladi, in sicer tedaj, ko se sneg stopi in trava prične zeleneti. Najboljša so hitra gnojila za travo z dušikom, fosforjem ter kalijem. Gnojenje trave je pametno ponoviti še v mesecu maju in juniju.

Gnojenje trave v poletnem času

Gnojila za travo v okolici vašega doma je torej najbolje uporabiti zgodaj spomladi. Poleti pa se pretiranemu gnojenju raje izognite. Raje skrbite za primerno vlažnost zemlje. Za poletna gnojila za trato je značilno, da vključujejo manj dušika ter fosforja in več kalija.

Ali lahko svojo trato poleti gnojite z gnojili za trato?

V jesenskem času pa travo okoli svoje hiše lahko gnojite z gnojili, ki imajo več železa in mikroelementov. To bo v spomladanskem času namreč zagotovilo še lepšo rast pa tudi precej večjo odpornost na zmrzal.

Kaj pomeni kompostiranje trave?

Če želite najlepšo zelenico okoli svoje hiše, boste morali med drugim poskrbeti tudi za kompostiranje. Za nekatere zelenice pa je to še posebej pomembno, na primer za golf igrišča ali pa za nogometna igrišča.

Ko govorimo o kompostiranju, to v praksi pomeni, da je treba pokošeno trato odstraniti. Pokošene trave ne smete zavreči stran. Izvajati morate namreč kompostiranje trave. Kompost pa se nato lahko uporabi za občasno pognojitev zelenice.

Prezračevanje trate

Kakovostna gnojila za travo so samo eden od ključnih elementov, ki jih potrebujete za popolno trato okoli svojega doma. Med drugim je pomembno tudi to, da poskrbite za njeno prezračevanje.

Temeljito zračenje trave se praviloma opravi vsako pomlad.

Na takšen način boste dobro zrahljali zemljo, prav tako prezračili korenine rastlin. Vse omenjeno pa bo seveda precej izboljšalo zdravje trate.

Članki iz iste kategorije: