Ključne funkcije kakovostne klimatske naprave

V preteklosti so bile klimatske naprave namenjene predvsem za hlajenje. Dandanes pa imajo tovrstne naprave še druge funkcije. Marsikomu pa se pri nakupu takšnega pripomočka zatakne že na samem začetku. Najpomembneje se je vprašati, kakšno vrsto naprave sploh potrebujemo oziroma kaj od nje pričakujemo. Izjemno pomemben dejavnik pri nakupu je tudi sama moč klime.

Vsekakor je pri izbiri klima naprave pomembna tudi površina in višina klimatiziranega prostora, število zunanjih sten in na kako so obsijane s soncem, število oken, nadstropje, koliko oseb se navadno zadržuje v prostoru ter še marsikaj drugega.

Za split modele je značilno, da so sestavljeni iz zunanjega in notranjega dela, ki sta med seboj povezana.

Primerna moč klima naprave

Eden od pomembnejših dejavnikov pri izbiri klimatske naprave je torej tudi moč. Natančen izračun primerne moči je najbolje prepustiti kar strokovnjakom. Sicer pa velja, da je za prostore, ki so manjši od 25 kvadratnih metrov, najboljša izbira naprave z močjo 2,5 kW. Klima moči 3,5 kW je dobra izbira za prostore velike med 25 ter 40 kvadratnimi metri; za večje prostore pa so ustrezna izbira naprave z močjo 4,5 ali 5 kW.

Na sploh pa je najbolje izbrati kar invertersko klimo. Elektronika v tem primeru uravnava delovanje kompresorjev v zunanji enoti, in sicer glede na potrebe notranje enote. Posledično se prihrani kar nekaj električne energije. Hlajenje deluje namreč z manjšimi temperaturnimi nihanji, podaljšana pa je tudi sama življenjska doba kompresorja.

Glasnost ter dizajn naprav za hlajenje in ogrevanje

Ko razmišljamo o izbiri primerne naprave za hlajenje in ogrevanje, moramo biti pozorni tudi na glasnost in ne nazadnje na sam dizajn. Večina naprav dobrih proizvajalcev odlikuje izjemno moderen dizajn s plosko prednjo masko. Tako so vidne le reže za izhodni zrak. Obenem pa je znano, da so kakovostne klimatske naprave pri delovanju izjemno tihe.

Na voljo je široka izbira klimatskih naprav z različnimi karakteristikami. 

Vse naprednejše klime uporabnikom ponujajo tudi najrazličnejše dodatne funkcije. Te lahko koristno doprinesejo k še boljšemu udobju ter počutju. Opremljene so na primer s posebnimi senzorji, ki zaznavajo temperaturne razlike v prostoru. Zaznavajo tudi temperaturo sten in tal v prostoru. S pomočjo omenjenih podatkov pa se moč hlajenja pa tudi ogrevanja lahko na najbolj učinkovit način prilagodi na najbolj udobno vrednost.

Senzor gibanja

Najmodernejša klima je opremljena tudi s posebnim senzorjem gibanja. Če v prostoru ni oseb, naprava samodejno preklopi v ekonomični način. Praviloma takšen izdelek ponuja tudi možnost vlaženja in razvlaževanja zraka. Slednje pa je še posebej koristno v hladnejših oziroma zimskih dneh, ko je zrak zaradi ogrevanja seveda nekoliko bolj suh.

Kaj ponuja najboljša prenosna klima

Če vas zanima najboljša prenosna klima, potem morate za začetek najti najboljšega ponudnika oziroma proizvajalca tovrstnih naprav. Na sploh pa prenosne klime ponujajo številne prednosti. Ključna prednost monoblok prenosne klime je na primer v tem, da nam ni potrebno prebijati odprtine v zid. Slednje je zlasti pomembno za vse tiste uporabnike, ki živite v stanovanjih, kjer niso možne oziroma dovoljene montaže zunanjih enot na fasade.

Prenosna klima brez cevi oz. hladilec zraka ni optimalna rešitev, vendar to še ne pomeni, da te naprave niso sposobne ohladiti vašega prostora za nekaj stopinj.

Preprosta postavitev prenosne klime

Najboljša prenosna klima vam seveda omogoča tudi povsem preprosto pa tudi hitro postavitev oziroma montažo. Takšna naprava je namreč kompaktna ter se nahaja v eni sami enoti. Ta se torej enostavno postavi v prostor, ki ga želimo hladiti oziroma ogrevati.

Kljub temu pa morate pred nakupom preveriti, ali je v sobi, ki jo želite hladiti, dovolj prostora zanjo. Okoli sebe namreč potrebuje vsaj 30 centimetrov prostora, in to na vsaki strani. Dejstvo je, da so takšni produkti relativno veliki, obenem pa jih je treba postaviti pred oknom. To pomeni, da je lahko v zelo majhnem prostoru v veliko napoto. Hkrati pa je zagotovo dobro razmisliti še o tem, v katero smer bo klima obrnjena.

Zagotovo najbolj mobilna klima

Najboljša prenosljiva klimatska naprava seveda velja tudi za najbolj mobilno med vsemi tovrstnimi napravami. To vam pove že samo ime oziroma oznaka izdelka. Brez večjih težav se lahko prenaša iz prostora v drug prostor. Po zaključku sezone pa se takšna naprava lahko enostavno umakne.

Takšna naprava za hlajenje se vam torej najbolj splača, če je vaš namen, da boste z eno napravo hladili več prostorov in jo torej po stanovanju želite premikati. Pri tem je seveda nujno treba upoštevati tudi samo težo in velikost. Ne pozabite predvideti prostora, kam jo boste pospravili, ko bo sezona mimo oziroma ko je ne boste nujno potrebovali. Če imate majhno stanovanje, vsak centimeter zagotovo šteje.

Članki iz iste kategorije: