Kdaj je potrebna košnja trave in na kakšen način?

Na prvi pogled se zdi košnja trave nekaj povsem samoumevnega, a če tega dela do sedaj niste nikoli opravljali v lastni režiji, v resnici ne veste vsega o tem.

Morda ste se ravno vselili v nov dom, okoli katerega imate lepo zelenico, za katero želite kar se da lepo skrbeti. V tem primeru boste morali še toliko bolje vedeti, kdaj boste kosili travo in na kakšen način. Ne nazadnje boste morali poskrbeti tudi za izbiro primerne vrtne kosilnice.

Košnja trave brez upoštevanja nasvetov ni priporočljiva

Vsak dovolj izkušeni vrtnar ve, da potem ko travo pokosi, prične rasti kot gobe po dežju. Seveda je pri tem potrebno upoštevati nekatere nasvete, brez katerih pa aktivnost zagotovo ne bo dovolj uspešno opravljena.

Eno od najpogostejših nasvetov strokovnjakov je, da košnja trave ni priporočljiva, ko je preveč vroče. Vzrok za to je v tem, da daljša trava dobro ščiti tla in korenine pred preveliko izsušitvijo. Na takšen način torej omogoča zdravo rast rastlin.

košnja trave v pravih pogojih
Košnja mokre trave je slaba ideja iz več razlogov: neenakomerni rezi, večja dovzetnost za bolezni trate, zbitost tal in možne poškodbe kosilnice. Košnja trave, medtem ko je zelo vroče, povzroča stres na vaši travi. Trati morate pustiti dovolj časa, da si opomore pred naslednjo košnjo.

Sicer pa se trata prvič pokosi, ko se v pomladanskem času prične vrtnarska sezona. Od tedaj dalje je najbolje, da trato pokosite enkrat ali celo dvakrat, in sicer vse do jeseni. Zlasti hitro trava raste med majem in junijem. V tem času pa jo morate nujno pokositi enkrat na teden. V zimskem času zaradi nizkih temperatur trava ne raste, zato vam je ni treba kositi.

Košnja mokre trave

Pametno je tudi vedeti, ali je dobro kositi mokro travo. Slednje vsekakor nima smisla. Mokra trava se namreč drži skupaj, kar pa praviloma vodi do neenakomernega rezultata pri samem rezanju.

V času, ko je trava mokra, bi bilo pri košenju potrebnega tudi bistveno več truda. Pokošena trava se namreč sprijemlje, namesto da bi sama od sebe odletela v kontejner, kje se sicer zbira.

Pravilna košnja trave

  • Če želite na svoji zelenici doseči povsem enakomeren rez brez prog, mora kosilnica iti v pokošeno površino, in sicer v širino za približno eno kolo.
  • Pobočja pa je treba vedno kositi vodoravno po strmini. V tem primeru ne bo nobene nevarnosti, da bi se s kosilnico pri delu poškodovali, če bi na primer zdrsnili.
  • Sami robovi trate pa se lahko pustijo. Do popolnosti vse skupaj lahko kasneje postrižete s pomočjo ročnih škarij ali pa s pomočjo baterijskega trimerja, ki je posebej namenjen za trato.

Različne vrste vrtnih kosilnic

Da bo košnja vaše zelenice kar se da uspešna, morate torej biti dovolj previdni pri izbiri kosilnice. Ni namreč vseeno, kateri tip naprave za košnjo izberete. Ker je na trgu zelo veliko ponudbe, je dobro, da se soočite z vsemi vrstami kosilnic in na takšen način ugotovite, katera je najprimernejša za vaše potrebe.

kosilnice za trato
Kosilnice so stroji, ki se uporabljajo za košnjo trave, za urejanje vrta in tudi za čiščenje polj pred travo ali drugimi vrstami trave. Najpogosteje uporabljene kosilnice so izdelane iz tankih, trdih in zelo ostrih železnih plošč, tako da zlahka pokosijo travo.

Med drugim je na voljo tudi rotacijska kosilnica. Večina vrtnarjev meni, da je to daleč najboljša izbira. Seveda pa ni nujno, da jo boste izbrali tudi vi.

Značilnosti rotacijske, bobnaste in vretenaste kosilnice

Rotacijska kosilnica je torej izbira večine vrtnarjev. Košnjo v tem primeru omogoča rotacijsko rezilo, ki se vrti okoli svoje osi in kosi. Takšne vrste kosilnice so primerne za košnjo trave na običajno višino – približno 3 do 5 centimetrov. Zanje velja, da so izjemno obvladljive in niso zahtevne glede na ostrino rezila.

rotacijska kosilnica za košenje trave na višino 3 do 5 cm
Ko je rast dobra (običajno spomladi in jeseni), kosite travo vsaj vsakih 7 do 10 dni, če uporabljate rotacijsko kosilnico. V sušnih poletjih kosite vsaj vsaka dva tedna, če uporabljate rotacijsko kosilnico, in vsak teden, če uporabljate cilindrično kosilnico.

Za bolj zahtevne kupce so morda boljša izbira vretenaste kosilnice. Zanje je značilno, da trave ne kosijo, temveč jo strižejo. Njihov sistem nožev deluje tako, da se par nožev vedno premika eden proti drugemu ter na takšen način travo odreže. Posledično konice stebel niso razcepljene. Trata je postane rumena. Je bolj gosta in bolj zdrava. Še posebej se takšne kosilnice priporočajo za nogometna igrišča, za golf zelenice, ne nazadnje tudi za okrasne trate.

Še druge vrste kosilnic

Priljubljene so tudi kosilnice na nitko, ki jih nekateri uvrščajo v kategorijo zaključnih kosilnic. Takšne kosilnice niso ustrezne za klasično košnjo večjih površin. Z njimi pa lahko kosite na težko dostopnih mestih.

Ne glede na to, ali imate za pokositi majhen travnik ali hektare trave, strokovnjaki pri Consumer Reports razčlenijo, katera vrsta kosilnice je najboljš za vaš travnik.

Vse večjo pozornost pa kupci namenjajo robotskim kosilnicam. Te travo kosijo same. Določiti jim morate zgolj površino, vmes pa lahko počnete druge reči.

Kolesa pri izbiri kosilnice

Pri izbiri kosilnice posebno pozornost namenite tudi njihovim kolesom. Če so kolesa večja in širša, to pomeni, da je praviloma boljša. Če ima vaša trata številne nepravilnosti, izberite kosilnico z valjem. Ta se na vrhovih grbin ne vriva v zemljo.

Članki iz iste kategorije: