Napredna tehnologija za zalivanje manjših in večjih zelenih površin

Oskrbovanje zelenih površin različnih velikosti je lahko dokaj zahtevno opravilo. Če zalivamo ročno, se lahko močno zamudimo, saj je potrebno enakomerno razpodeliti vodo na vse kotičke travnika. Današnji namakalni sistemi so veliko boljša rešitev za oskrbovanje travnikov vseh velikosti. Lahko jih nastavimo, da delujejo samodejno. Tako prihranimo čas, finančna sredstva in veliko količino vode. Obenem pa se ne bomo izpostavljali vetru, močnim UV žarkom in raznih fizičnim naporom, ki so potrebni pri zalivanju travnika na roko. Omenjen sistem je mogoče tudi uporabiti za oskrbo dreves, rož, zelenjave, grmičkov in drugih rastlin.

Samodejno delujoči namakalni sistemi nam prihranijo veliko časa z zalivanjem

Oskrba kakršnekoli površine z vodo je dolgotrajna naloga, ki od nas zahteva veliko mero natančnosti. To še posebej velja za zalivanje rož in drugih bolj občutljivih rastlin, kjer je potrebna zmerna mera previdnosti in natančnosti. Tako lahko porabimo veliko časa, ki bi ga bolj učinkovito porabili za obrezovanje dreves, odstranjevanje plevela, oskrbo zelenjavnih rastlin in podobno. 

John Deere kapljični namakalni sistem.

Današnji napredni namakalni sistemi so narejeni tako, da potrebujejo zelo malo vzdrževanja. Z vodo lahko oskrbijo večje ali manjše zelene površine. Mogoče jih je tudi nastaviti tako, da uspešno dostavijo vnaprej izmerjeno količino vode v določen del naše zelenice, vrta ali druge obdelovalne površine. Zato so primerni za bolj in manj občutljive rastline, kot tudi drevesa.

Preprečevanje rasti plevela

Rast plevela je nedvomno težava s katero se prej ali slej spopade vsak lastnik vrta, travnika in tudi večjih ter manjših kmetijsko obdelovalnih površin. Vsaka vrsta plevela ni škodljiva, vendar hitro prične odvzemati hranilne surovine v zemlji, vodo ter sončno svetlobo rastlinam, ki jih gojimo. To pa ima za posledico slabšo rast prizadetih rastlin, razvoj bolezni, nepravilno rast in še mnogo več. Z namestitvijo namakalnega sistema pa se izognemo oziroma močno zmanjšamo pojav plevela.

Dandanes so na voljo namakalni sistemi, ki jih lahko prilagodimo vrsti, razgibanosti in drugim lastnostim travnika in obdelovalnih površin. Ker bodo dostavljali vodo samo rastlinam, ki jo potrebujejo, bosta rast in pojav plevela močno upadla.

Namakalni sistemi ohranijo ključna hranila v zemlji

Rast vsake rastline je močno odvisna od količine hranil, ki so na voljo v zemlji. Najbolj poznana so dušik, fosfor in kalij. Dušik je mogoče najti v vseh celicah vsake rastline. V zemlji se nahaja v minerali obliki, kar omogoča, da ga rastline uporabijo za svojo rast. 

Fosfor je ključen mineral za rastline, saj ga potrebujejo za razvoj korenin. Pogosto ga primanjkuje v zemlji, saj ga izperejo obilno deževje, nepravilno zalivanje in drugi dogodki. Pogosto je kapljično namakanje izredno zaželen sistem, ki predstavlja idealno rešitev za oskrbo z vodo travnikov, vrtov in raznih obdelovalnih površin vseh velikosti.

Kalij je zelo pomemben mineral, ki omogoča rastlinam, da se ubranijo bolezni. Velikokrat ga je v zemlji premalo, kar ima negativni vpliv na številne rastline, kot tudi travo.

Z uporabo namakalnih sistemov je mogoče omiliti izpiranje kritičnih mineralov iz zemlje. Zato se jih priporoča za bolj in manj zahtevne zelene in druge površine.

Kapljično namakanje je izredno učinkovito

Učinkovito in ekonomično zalivanje travnika in raznih rastlin je mogoče doseči na različne načine. V vsakem primeru pa omenjeno nalogo težko dosežemo z ročnim zalivanjem, saj je skoraj nemogoče po občutku pravilno zaliti rastline. 

Izredno učinkovito zalivanje ponuja kapljično namakanje, saj je izguba vode neopazna. Z izpuščanjem kapljic je mogoče nahraniti korenine različnih rastlin. Pri omenjenem načinu zalivanja gre vsa voda za namene in uporabo določene rastline ali rastlin. Tako je veliko manjša možnost za razvoj plevela, bolezni in parazitov. To je velika prednost, če želimo ohranjati vrt ali kmetijsko površino najboljšega zdravja.

Učinkovita uporaba gnojil

Gnojila so izredno pomembna za ohranjanje zdravja številnih rastlin. Le redkokdaj je v zemlji dovolj surovin v obliki mineralov, da gnojenje ni potrebno. Sčasoma pa deževje, paraziti, plevel in drugi dejavniki porabijo, izperejo ali drugače onemogočijo zadostno količino mineralov v zemlji.

Lastniki vrtov in kmetje se zaradi različnih razlogov vedno bolj pogosto odločajo za namestitev sistema kapljičnega namakanja za različne namene. Nekatere vrste gnojil je mogoče uporabiti tako, da se jih vbrizga v samodejni sistem za zalivanje. Tako preko obogatenih vodnih kapljic rastline dobijo hranilne snovi kot tudi vodo, ki jih lahko porabijo za svoj razvoj.

Fleksibilna in stroškovno-učinkovita rešitev za zalivanje

Velika prednost modernih sistemov za zalivanje je njihova prilagodljivost. Mogoče jih je namestiti na različne vrste terena. Uspešno pa kljubujejo UV žarkom, vetru, vlagi in drugim naravnim pojavom. Izredno prilagodljivo je kapljično namakanje, saj ga je mogoče prilagoditi terenu kot tudi potrebam rastlin. Tudi, če je teren neravne oziroma razgibane topografije, je mogoče nastaviti celotno postavitev omenjenega načina zalivanja tako, da deluje nemoteno.

Veliko dodatke opreme za kapljično namakanje je na voljo za nakup. Povezovalne cevi, zglobi, časovniki in podobno so na voljo. To nam omogoča, da si uredimo zalivanje vrta, travnika ali kmetijske površine po naši volji. Dodatki pa niso dragi za nakup ter nam omogočajo, da prihranimo veliko denarja, če nameravamo nadgraditi ali spremeniti potek zalivanja.

Za upravljanje večje kmetije in ustrezno ravnanje s kmetijskimi površinami vsekakor potrebujemo traktor, poleg traktorja pa so nujni tudi ustrezni kmetijski priključki. Preberi več na povezavi.

Članki iz iste kategorije: