Prezračevanje je izjemnega pomena v staro- in novogradnjah

Pri gradnji novih domov in tudi pri sanacijah starejših objektih moramo biti pozorni tudi na najrazličnejše sisteme. Te vgrajujemo v svoje domove predvsem zato, da je naše življenje veliko bolj kakovostno. To pa vsekakor v veliki meri vpliva tudi na naše počutje in nenazadnje tudi na zdravje.
Pri tem je potrebno izpostaviti tudi prezračevanje, ki je izjemnega pomena tako pri staro kot tudi pri novogradnjah. V prvi vrsti se je najprej potrebno odločiti za pravo vrsto prezračevalne naprave in za najbolj primeren sistem prezračevanja našega objekta.

Na razpolago imamo številne možnosti

Prezračevanje, ki ga ponuja sodobni trg, nam daje na razpolago najštevilčnejše možnosti, med katerimi lahko izbiramo. Odločiti se moramo predvsem glede na to, ali je naša hiša oziroma objekt še v fazi načrtovanja, gradnje ali pa smo vanje morda že vseljeni. Za slednje velja, da večji posegi gradbene vrste skorajda niso več mogoči.

Če na primer gradimo novo hišo, se je potrebno za prezračevanje (proen.si) in njegov način odločiti čim prej. Tako lahko že med samo gradnjo poskrbimo tudi za primerno prezračevanje oziroma za dela, ki so povezana z njim. Če pa smo v objekt že vseljeni, potem se je potrebno tega procesa lotiti na povsem drugačen način. Prilagajati se moramo številnim oviram. Bistvo je, da na objektu naredimo čim manj škode in dodatnih stroškov. Najpogosteje se ljudje v takem primeru odločijo kar za vgradnjo posebnih lokalnih rekuperatorjev.

Kaj je sploh prezračevanje in kaj nam omogoča?

Prezračevanje v praksi pomeni dovajanje zunanjega zraka v stanovanje. Hkrati pa gre pri tem tudi za odvajanje notranjega zraka v zunanjost. S tem se zamenja iztrošeni, nečisti in tudi vlažni zrak, in sicer s povsem svežim ter z manj zasičenim z vlago. Pri tem moramo poudariti še, kaj pa ne pomeni prezračevanje. Prezračevanje pa v tem kontekstu nikakor ne pomeni izmenjavo zraka med posameznimi prostori. To pomeni le prerazporeditev zračne vlage znotraj stanovanja oziroma objekta.

Prezračevanje in njegov pomen

V resnici je prezračevanje nujno potrebno. Bivanje v objektih, ki ima prezračevanje, je tako veliko bolj kakovostno in tudi prijetno. Če takega sistema ne bi imeli vgrajenega v naše prostore, bi bili ti lahko celo škodljivi za domovanje.

Preberite si še zanimiv članek o magnetnih dušilkah za sijalke Green Power.

Članki iz iste kategorije: