Pravočasno poskrbite za drva pred kurilno sezono

Pred začetkom kurilne sezone je treba pregledati ogrevalni sistem in morda naprave tudi posebej pripraviti na delo. Preverimo kurilne naprave in dimniški sistem, poleg tega pa imamo morda nekaj dodatnega dela še z drugimi komponentami sistema, recimo grelnimi telesi. A gotovo največ pozornosti namenjamo kurjavi. Če uporabljamo kurilne naprave, bomo potrebovali drva, včasih kurimo tudi s peleti, briketi in drugimi alternativami. Lesno biomaso lahko v sodobnih kurilnih napravah odlično izkoristimo, najboljše izkoristke pa vsekakor lahko pričakujemo od kakovostnih drv.

Kje najti ustrezno kurivo za učinkovito ogrevanje preko zime? Možnosti je več. Morda imamo kar sami doma gozd in lahko les pridobivamo brezplačno, kar naredi kurilne naprave zelo učinkovite in z ogrevanjem ne bomo imeli dela. Lahko pa naročimo drva na dom, kar je za večino uporabnikov takšnih sistemov najboljša rešitev. A zadostno zalogo moramo narediti pravočasno, da bomo dobro pripravljeni na zimo. Izbiramo med različnimi vrstami drv, dobri ponudniki imajo precej široko ponudbo, tako da lahko svojo opremo res dobro izkoristimo.

Prilagodljiva dostava drv nas lahko reši tudi v primeru, da nam pozimi zmanjka kurjave. V tem primeru je treba seveda imeti zanesljivega ponudnika, ki bo to nalogo opravil brez težav. Bolje je ravnati preventivno, a seveda je dobro vedeti, da imamo v kritičnem primeru na voljo dobro rešitev pri trgovcu, ki nam drva lahko hitro dostavi na dom.

Kakšna drva izbrati?

Pri večjih trgovcih je ponudba precej široka, kar je vsekakor dobrodošlo. Uporabljamo namreč različne kurilne naprave, kar pomeni, da bomo potrebovali tudi različno kurjavo. Lahko pa vedno pričakujemo dobro zbirko možnosti, ki pridejo v poštev za večino peči, kaminov in ognjišč.

Prepričati se moramo, da drva sploh ustrezajo naši kurilni napravi. To ni samoumevno, saj se naprave lahko precej razlikujejo in nimajo vedno istih dimenzij. Nekatere potrebujejo precej majhna polena, pri drugih lahko uporabimo tudi večje kose lesa. Ravno zato je treba najti široko ponudbo pri trgovcih, ki imajo material pripravljen tako, da ustreza različnim kurilnim napravam. Polena so na voljo v različnih dolžinah in debelinah.

Standardne dolžine dosegajo 50 cm, za manjše kurilne naprave so na voljo še polena v dolžini 33 ali 25 cm. Debelina je pogosto še bolj kritična, odločamo se lahko med debelimi in tanjšimi poleni ali pa uberemo srednjo pot. Pametno je seveda imeti pri roki različna polena, da z njimi lahko učinkovito kurimo.

Debelejša drva gorijo dlje, a sproščajo energijo počasneje

Ko zagotovimo, da drva ustrezajo naši kurilni napravi, se lahko odločamo še med različnimi vrstami lesa. Nekatere drevesne vrste se še posebej dobro obnesejo pri kurjenju, zato te odločitve nikakor niso brezpredmetne.

Najboljše drevesne vrste za drva

Polena lahko izdelamo iz praktično vsakega drevesa, to pa še ne pomeni, da bodo drva vedno kvalitetna in uporabna za kurjavo. Posegamo po tistih vrstah, ki imajo največjo energijsko gostoto, torej ponujajo največ energije in zasedajo najmanj prostora. Poleg tega je pomembno še to, da se polena dobro sušijo in omogočajo učinkovito kurjenje z visokim izkoristkom. Les pa se med različnimi drevesnimi vrstami razlikuje tudi po drugih lastnostih, zato je pametno poznati različne opcije, ki jih imamo na voljo.

Pri nas je priljubljen za drva hrast, ki ga enostavno dobimo pri domačih trgovcih. Takšna drva se odlično obnesejo pri kurjenju, imajo veliko energije in dobro gorijo. V sodobnih kurilnih napravah dosegamo izvrstne izkoristke in visoko zmogljivost. Hrastova drva enostavno nabavimo in skladiščimo, z njimi ne bo veliko dela ali stroškov. Je pa za drva hrast lahko vseeno nekoliko dražji od drugih pogostih izbir.

Za uspešno kurjenje potrebujemo kakovostna drva

Gotovo moramo izpostaviti še bukova drva, ki so pri nas prav tako zelo priljubljena. Bukovi gozdovi pokrivajo velik delež države in zelo enostavno lahko pridobivamo tak les. Posledično so drva te vrste poceni in jih dobimo pri praktično vsakem ponudniku. Se pa prav tako dobro obnesejo pri kurjenju, tako da se vsekakor splača premisliti o tem, ali so morda prav bukova drva najboljša izbira za nas.

Drva in peleti

Če imamo na voljo lastna drva, bo kurjenje zelo poceni in učinkovito. Z vidika stroškov takšne opcije ne more prekositi noben drug ogrevalni sistem, niti varčne toplotne črpalke ne. Prav tako lahko dobimo zelo ugodno drva na dom, kar je lahko odlična možnost, ki se s stroški kosa z večino alternativ. Pogosto se primerja predvsem z lesnimi peleti, ki imajo podobne prednosti, a tudi nekatere pomembne lastnosti.

V obeh primerih gre za lesni biomaso, ki jo v sodobnih pečeh in kotlih lahko dobro izkoristimo. Material je dokaj poceni, so pa drva lahko pogosto nekoliko cenejša. Če dobimo pravo ponudbo, so cene v obeh primerih ugodne in se bomo z minimalnimi stroški založili za celo zimo. Peleti imajo prednost v tem, da jih je nekoliko lažje skladiščiti in uporabljati, sploh če uporabljamo avtomatske kotle, ki jih le občasno dopolnimo z novo zalogo peletov. S tega vidika drva zahtevajo nekaj več dela, a lahko ponudijo boljšo izkušnjo na druge načine.

Članki iz iste kategorije: