Kvalitetne toplotne črpalke z dolgo življenjsko dobo

Klasične centralne peči na kurilno olje ali na trda goriva so gospodinjstva začela menjati za bolj ekološke načine ogrevanja. Večina novogradenj ima vgrajene toplotne črpalke, obenem pa se za njih odločajo tudi posamezniki, ki živijo v starejših hišah. Največja prednost toplotnih črpalk je v tem, da so enostavne za upravljanje in izjemno varčne. Investicija se povrne že v nekaj letih, na voljo pa je tudi eko sklad za subvencijo za toplotno črpalko za stare in nove gradnje.

Prednosti nakupa toplotne črpalke za vsa gospodinjstva

Poleg same varčnosti imajo toplotne črpalke veliko prednosti:

 • Enostavna uporaba,
 • Upravljanje z enim gumbom,
 • Vključi jih lahko tudi otrok,
 • Ne oddajajo emisij,
 • So prijazne do okolja,
 • Ne zahtevajo čiščenja,
 • Ne potrebujejo vsakoletnih obiskov dimnikarja,
 • Za delovanje ne potrebujejo olja ali trdih goriv,
 • Subvencionirane so s strani države.

Težave pri ogrevanju s centralno pečjo

Enostavna uporaba toplotnih črpalk je en izmed glavnih razlogov za nakup. Veliko žensk in parov z otroci skrbi, ali bodo znali upravljati centralno peč na drva ali na olje. Centralno peč na drva mora posameznik znati pravilno zakuriti, drugače bo stanovanje mrzlo.

Topplotne črpalke in upravljanje
Toplotne črpalke so enostavne za uporabo

V kolikor ne znamo zakuriti pravilno, je centralna peč na drva zelo slaba izbira za naše gospodinjstvo. V primeru, da imamo centralno peč na olje, pa moramo znati pravilno namestiti vse ventile, pritisniti moramo na prave gumbe ter redno skrbeti za čiščenje in vzdrževanje gorilca. 

Nove toplotne črpalke sestojijo iz dveh delov

Nove toplotne črpalke so sestavljene iz dveh delov in sicer iz notranje in zunanje enote. Zunanja enota pridobiva toploto iz zunanjega okolja, notranja enota pa pridobljeno toploto prenese v vodo.

Segreta voda zaokroži po sistemu in stanovanje segreje. Novi sistemi ogrevanja so namenjeni ogrevanju, klimatizaciji, ogrevanju sanitarne vode in celo ogrevanju bazenov. 

Različni tipi toplotnih črpalk in izbira najprimernejšega

Obstajajo tudi različni tipi ogrevalne tehnike:

 • Zrak voda,
 • Voda voda,
 • Zemlja voda,
 • Zrak zrak.

Toplotna črpalka zrak voda je najpogostejša izbira na slovenskem tržišču. Za svoje delovanje izkorišča energijo iz zraka, ki jo pretvori v energijo potrebno za ogrevanje in hlajenje. Sistem voda voda črpa toploto iz vode iz bližnjega vodnega vira. Težava pri tej vrsti ogrevanja je, da mora biti nepremičnina v neposredni bližini vodnega vira. Sistem zemlja voda zahteva postavitev ogrevalnega sistema v zemljo. Pri sistemu zrak zrak pa gre za vrsto klimatske naprave, ki ima poleg same funkcije hlajenja tudi funkcijo ogrevanja. Pri izbiri najboljšega tipa toplotne črpalke se je dobro obrniti na podjetje Prealpi, ki je strokovnjak za gretje.

Preberite si še naslednji članek: Naravni material za oblogo različnih površin

Kamnite obloge so izredno vzdržljive. Tako lahko z njimi opremimo različne sobe v naši hiši ali stanovanju

Izbira najprimernejše toplotne črpalke za naš dom

Najprimernejša toplotna črpalka je tista, ki nam omogoča čim boljši izkoristek. V kolikor živimo v neposredni bližini vodnega vira, je smiselno, da razmislimo o sistemu voda-voda. V kolikor pa živimo sredi naselja in želimo imeti novo ogrevalno telo, pa je smiselna izbira sistema zrak-voda.

Toplotne črpalke - hladi in greje
Toplotna črpalka ki hladi in greje

To toplotno črpalko lahko namestimo v katerokoli regijo v Sloveniji. Sistem ni odvisen od nadmorske višine, bližine vode ali hitrosti vetra. Enostavno se priključi tudi na obstoječi sistem ogrevanja, tako, da so stroški montaže izjemno nizki. Prednost te vrste sistema za ogrevanje je tudi v tem, da jo lahko kombiniramo z drugimi načini ogrevanja. 

Novogradnje in ogrevanje

Pred gradnjo novega stanovanjskega objekta je smiseln razmislek o talnem gretju, saj ga je lahko povezati s toplotno črpalko. Posledično pridobimo veliko prostora v posameznih sobah, saj ne potrebujemo namestitve dodatnih radiatorjev. Razmisliti moramo tudi o debelini fasade, kvalitetnih oknih in vratih, ki bodo na dolgi rok nudili tudi najboljši toplotni izkoristek.

Preberite si še naslednji članek: Ključne funkcije kakovostne klimatske naprave

Vse več lastnikov domov se odloča, da v svoja stanovanja in hiše namestijo klimo. Toda z odločitvijo za nakup hišne klimatske naprave se vaše raziskovanje v resnici šele začne.

Veliki prihranek pri nakupu toplotne črpalke

Slovenski eko sklad nudi subvencijo za toplotno črpalko, s pomočjo katere jo kupimo 50 ali celo 100 odstotkov ceneje. Slovenska subvencija za toplotno črpalko je v obliki nepovratnih sredstev, katerih ni potrebno vračati. Prvenstveno je ta sklad namenjen starejšim gospodinjstvom, ki želijo zamenjati centralne peči na trda goriva za boljše načine ogrevanja. Eko sklad lahko uporabijo tudi novogradnje. 

Svetovanje pred menjavo ogrevalne tehnike

Podjetje Prealpi omogoča tudi svetovanje pred nakupom. Podjetje preuči našo obstoječo infrastrukturo ter najde najboljši način ogrevanja za našo nepremičnino. Tako lahko zelo ugodno kupimo novo toplotno črpalko, saj nam svetujejo tudi glede uveljavljanja subvencije za toplotno črpalko, s katero zelo prihranimo. Podjetje Prealpi svetuje tudi pri izbiri kombiniranega načina ogrevanja, kjer na streho namestimo sončne celice, ki jih povežemo s toplotno črpalko. S tem sistemom je možno ogrevati tudi sanitarno vodo in zunanji bazen.

Članki iz iste kategorije: