Kaj so električni grelci?

Številna grelna telesa nas danes spremljajo praktično na vsakem koraku. Če se osredotočimo zgolj na naše gospodinjstvo, bomo ugotovili, da se tovrstne naprave, ki jim pravimo tudi električni grelci, nahajajo v pomivalnem stroju, pečici, pralnem stroju, aparatu za vakuumiranje in še bi lahko naštevali. Električni grelsi so torej grelna telesa, ki jih najdemo v različnih napravah

Z električnimi grelci segrevamo različne medije

Ponudba električnih grelcev je danes resnično zelo pestra, saj jih poleg gospodinjstva srečamo tudi v številnih vejah industrije. Za naš vsakdanjik so tako električni grelci celo bolj pomembni kot si morda mislimo.

Električni grelci - cevni grelci
Cevni električni grelci

Električni grelci se glede na njihov namen med seboj bistveno razlikujejo. S pomočjo električnih grelcev tako segrevamo različne medije, kot so na primer tekočine, zrak in pline, ter tudi različne naprave in orodja.

Cevni in objemni električni grelci so vsestransko uporabni

Električne grelce, ki so v obliki različno ukrivljenih cevi, imenujemo cevni električni grelci. Z njimi segrevamo tekočine, poznamo pa tudi oljne in zračne grelce. Med cevne električne grelce uvrščamo tako potopne grelce za segrevanje tekočine in infra grelce za segrevanje zraka.

Objemni grelci so v obliki tuljave in so namenjeni segrevanju cilindrov in šob. Uporabljajo se v predelavi plastičnih mas, kjer je potrebna toplota za taljenje raznih voskov in različnih umetnih mas. Pri njih je zelo pomembno, da ne pridejo v stik z ogrevanim medijem.

Tudi druge vrste električnih grelcev so pomembne

Patron grelci so namenjeni ogrevanju kovinskih predmetov in imajo običajno vgrajene senzorje za nadzor procesa ogrevanja. Z njimi vžigamo pelete, ogrevamo razna orodja, delovne plošče, pakirne stroje. Tudi ploščati električni grelci se običajno uporabljajo za ogrevanje ravnih površin.

Posebna vrsta električnih grelcev so laboratorijski grelci s katerim ogrevamo celotno površino steklenih buč in jim na ta način bistveno podaljšujemo življenjsko dobo. Poleg njih pa so tu še grelne fleksibilne žice, ki so namenjene ovijanju porcelanskih, steklenih, kovinskih in drugih predmetov.

Članki iz iste kategorije: