Izberite samohodno kosilnico za lepo in negovano trato

Na tržišču obstaja veliko različnih vrst naprav za košenje trave. Izberete lahko med klasično, sedežno, Zero-turn, robotsko, akumulatorsko ali samohodno kosilnico, vrtnim traktorjem in kosilnico na nitko. Vrsta naprave je odvisna od različnih dejavnikov. Upoštevati morate vrsto terena in kvadraturo, višino trave, ovire, kvaliteto travnate ruše, vzdrževanje naprave in pa vašo psihofizično sposobnost. Vsaka vrsta naprave ni primerna za vsakega uporabnika in za vse terene.

Klasična, akumulatorska, ali robotska kosilnica?

Klasična naprava ni samohodna, kar pomeni, da jo za razliko od samohodne kosilnice, premikate s silo svojega telesa. Takšna vrsta je namenjena predvsem ravnemu in kratkemu terenu, brez vzpetin ali težjih vzponov. Akumulatorska je primerna za manjše površine, saj ima čas košenja približno 20 do 30 minut, preden potrebuje novo polnjenje. Akumulatorske so lažje in jih večinoma izbirajo posamezniki z ravnim terenom in majhno kvadraturo košnje. Robotske so namenjene bolj uporabnikom, ki imajo povsem ravno zelenico in želijo imeti gosto in negovano trato. So tudi najdražje od vseh treh naštetih kosilnic.

Vrtni traktor

Čedalje več ljudi si kupuje vrtne traktorje, ki so namenjeni hitri in kvalitetni košnji večjih površin okoli hiše, nogometnih igrišč in travnikov.  Modeli s hidrostatičnim menjalnikom imajo lahko tudi različne priključke, ki se uporabljajo za pluženje snega pozimi in podobno. Pomanjkljivosti traktorjev so, da zavzemajo veliko prostora za garažiranje in se slabše manevrirajo okoli ovir.

Sedežne in zero-turn kosilnice 

Sedežna in zero-turn kosilnica sta si med seboj podobni. Sedežna je veliko bolj kompaktna kot vrtni traktor in zahteva manj prostora za garažiranje. Omogoča tudi obračanje na ničelnem obračalnem krogu. To pomeni, da se enostavno manevrira okoli ovir kot so skale in drevesa. Zero-turn pa ima krmiljenje na sprednja kolesa in doseže kar visoke hitrosti. Namenjen je bolj velikim površinam, kot so stadioni in podobno, ker morate zelo hitro pokositi. Zero-turn naprave so precej dražje od vrtnih traktorjev in drugih kosilnic. 

Zakaj je samohodna kosilnica bolj primerna za klasičnega uporabnika?

Klasični nezahtevni uporabniki raje kupujejo samohodne kosilnice, ki omogočajo enostavno košnjo. Odlikuje jih enostavna uporaba, saj novejši modeli ne potrebujejo dodatnega pritiskanja na gumb za sprožitev bencina. Preprosto samo povlečete za vrvico in samohodno kosilnico vključite. Uporabljajo jo lahko tudi starejši otroci in ženske, saj so lahko obvladljive in enostavne za uporabo.

Uporabite samohodno kosilnico in kosilnico na nitko istočasno

Ker je okoli dreves, skal in drugih ovir težko pokositi samo z eno vrsto kosilnice, ponavadi košenje kombiniramo tudi z kosilnico na nitko. Okoli vseh ovir tako z nitko odstranimo odvečno travo, nizko podrast ali plevel.

Lepa in vzdrževana zelenica

S samohodno kosilnico poskrbite za lepo in vzdrževano trato, saj sami določate višino košnje. Po želji spuščate ali dvigate nivo košnje. Na ta način z redno košnjo pridobite lepo angleško travo. Z rednim košenjem tudi preprečujete rast plevela in rož, ki uničujejo travo. Večina prodajalcev  priporoča, da samo enkrat do dvakrat letno kosite brez košare. Drugače pa vso travo raje zbirajte v košaro in posujte po kompostu. Na ta način po košenju s samohodno kosilnico ne bo zaradi vlage začel nastajati mah, ki uničuje travnato rušo.

Dodatni nasveti za vzdrževanje zelenice

Za vzdrževano zelenico je pomembna redna in pravočasna košnja trave, primerna vlaga in dovolj gnojila. Poleti ob suhem vremenu je priporočljiva uporaba namakalnih sistemov za travo, ki poskrbijo za dovolj visoko stopnjo vlage v zemlji. Tako lahko kosite enkrat tedensko. V primeru, da je zemlja suha pa največ enkrat mesečno, če ne želite uničiti korenin.

Redno namakanje poskrbi za obnovo rastlin 

Poleti namakalni sistemi za travo zemljo navlažijo do 20 cm globoko. Priporočljiva je uporaba pozno zvečer ali zelo zgodaj zjutraj, najbolje kar neposredno po košnji. Sami namakalni sistemi za travo porabijo okoli 20 litrov na kvadratni meter. Ob sušnem vremenu in visokih temperaturah zalivamo vsakih sedem dni, pri srednje visokih temperaturah do 20 stopinj pa na vsake 10 dni. Tako trava vso leto ostane enakomerno zelena.

Kombinirajte kvalitetna gnojila in namakalne sisteme za zeleno trato vse leto

Za dovolj nahranjeno zelenico poskrbite z zgodnjim spomladanskim gnojenjem. Tak način gnojenja poskrbi za enakomerno razraščanje in rast trate. V kombinaciji z namakalnim sistemom tako poskrbite za postopno sproščanje hranil ter preprečite nastajanje mahu.  Redno gnojenje in zalivanje preprečujeta tudi zbitost tal. Pozno jeseni ali proti koncu zime pa poskrbite za drugo gnojenje, ki bo zemljo pripravilo na rast trate spomladi. 

Članki iz iste kategorije: