Kako izbrati primerno kosilnico za travo?

S pomočjo primerno izbrane kosilnice za travo lahko dovolj dobro poskrbite, da je trata oziroma zelenica okoli vašega doma vedno lepo urejena. Če ste lastnik le manjše zelenice, je dobra izbira na primer motorna kosilnica z nekoliko manjšo porabo in zmogljivostjo. Za večje površine pa je treba izbrati večjo in zmogljivejšo napravo za košnjo.

Pri izbiri ustrezne kosilnice preverite lastnosti naprave, njene specifikacije. Izberite takšno, ki najbolj ustreza vašim kriterijem.

Vrste kosilnic za travo

V specializiranih prodajalnah z opremo za vaša domača vrtna opravila lahko izbirate med več vrstami kosilnic. Na voljo je:

  • akumulatorska,
  • električna,
  • bencinska,
  • robotska,
  • traktorska kosilnica.

Akumulatorske kosilnice za svoje delovanje ne potrebujejo elektrike oziroma električnega kabla. So dobra izbira za vse vrste zelenic. Med delovanjem takšna naprava ne povzroča kakšnega motečega hrupa, prav tako ne onesnažuje okolja z izpušnimi plini. Kosilnica za travo na elektriko je primerna zlasti za manjše zelenice. Je tiha in cenovno precej ugodna izbira.

Kosilnice na bencin se odlikujejo po neverjetni zmogljivosti. Posledično je takšna naprava najboljša izbira za večje zelenice, ki se nahajajo na bolj strmih pobočjih. Ne potrebujejo polnjenja baterije ali ovirajočega kabla za elektriko. Za svoje delovanje potrebujejo zgolj bencin. Robotska kosilnica je dobra izbira za košnjo malih ali velikih travnatih površin. Za uporabo je takšen pripomoček za košnjo izjemno enostaven. Vse, kar morate storiti, je to, da vnesete tloris zelenice in poskrbite za postavitev mejnega kabla. Kosilnica tako avtomatsko kosi namesto vas.

kosilnica za travo
Traktorska kosilnica za travo se zelo dobro obnese pri košnji večjih travnatih površin.

Traktorska kosilnica pa se zelo dobro obnese pri košnji večjih travnatih površin. Na voljo so traktorske kosilnice, ki imajo zelo širok nabor najrazličnejših priključkov. To pomeni, da si uporabne skozi vse leto – za košnjo trave, za prezračevanje zelenice ali za zimsko čiščenje snega.

Pomembne lastnosti vrtne kosilnice

Ko izbirate kosilnico za travo, bodite pozorni predvsem na njeno težo, moč motorja, širino reza, na možnost mulčenja in na ohišje. Kosilnica lahko tehta od samo nekaj kilogramov do približno 50 kilogramov. Travnato površino boste lahko pokosili hitreje, če si boste izbrali kosilnico z večjo močjo motorja.

Če ima kosilnica možnost mulčenja, to pomeni, da boste lahko ustvarjali naravno gnojilo za zelenico. Ohišje kosilnice za trato pa je lahko izdelano iz plastike ali pa iz kovine.

Za kaj so uporabne vretenaste kosilnice?

Pri izbiri nove kosilnice boste verjetno naleteli tudi na vretenaste kosilnice. Takšne naprave za košnjo so namenjene zlasti za bolj zahtevne uporabnike, ki želijo, da je njihova zelenica urejena vrhunsko oziroma na prvovrsten način. Hitro boste spoznali, da se vretenasta kosilnica ponaša z izjemnimi prednostmi.

Vretenaste kosilnice za vrhunsko urejeno zelenico
Vretenaste kosilnice so namenjene zlasti za bolj zahtevne uporabnike, ki želijo, da je njihova zelenica urejena vrhunsko oziroma na prvovrsten način.

Za vretenaste kosilnice je na primer značilno, da ima trava po košnji z njimi povsem raven rez. Odrezani deli trave ne rumenijo, kar je še ena od večjih prednosti. Trava je zaradi tega bistveno bolj odporna na bolezni, obenem je lepša na pogled.

Hitrost košnje z vretenasto kosilnico

Če ste že kdaj kosili travo s pomočjo vretenaste kosilnice, ste hitro spoznali, da je košnja lahko tudi do trikrat hitrejša v primerjavi z rotacijsko kosilnico. Stroški uporabe pa so denimo tudi do dvakrat manjši.

košnja z vretenastimi kosilnicami
Z vretenasto kosilnico lahko tudi višjo travo kosite hitreje. Trava po košnji ima povsem raven rez in je zaradi tega bistveno bolj odporna na bolezni, obenem je lepša na pogled.

Med večje prednosti uporabe vretenaste kosilnice sodi tudi to, da je možnost košnje višje trave. Prav tako je košnja bližje robovom v primerjavi z drugimi kosilnicami. Končni rezultat košnje je vedno površina, ki na pogled deluje kot nogometno igrišče.

Ročna vretenasta kosilnica

Kdaj je ročna vretenasta kosilnica najprimernejša izbira? Če imate doma manjšo površino, na primer manjše dvorišče z zelenico. Odlična izbira je tudi za blokovske atrije. Kosilnica deluje tako, da ko jo potiskate, se premikajo rezila, ki kosijo travo.

Preizkus ravni hrupa na ročni vretenasti kosilnici Swardman Electra proti Edwinu 2.0

Ročna vretenasta kosilnica je tiha, izjemno praktična, cenovno ugodna izbira. Od vas ne bo zahtevala posebnega oziroma zahtevnega vzdrževanja, elektrike ali goriva. Naprava je zasnovana tako, da potiskanje uporabnika ne zahteva velike sile oziroma napora. Seveda je takšna kosilnica lahko dobra izbira tudi za nekoliko večje travnate površine.

Kosilnice posebnih kategorij

Poleg vretenaste kosilnice so na trgu na voljo še nekatere druge kosilnice, ki se lahko uvrščajo v prav posebne kategorije. To je med drugim tudi kosilnica na zračno blazino. Takšna naprava v primerjavi z drugimi nima koles. Med delovanjem torej lebdi na zračni blazini. To ustvarjajo posebne ventilatorske lopatice. Kosilnica je zato bistveno bolj okretna in preprosta za premikanje okoli gredic in dreves.

Za seboj kosilnica na zračni blazini ne pušča nobenih sledi. Posledično je videz pokošene travnate površine še toliko privlačnejši. Primerna pa je zlasti za ravne površine, ki imajo nekoliko nižjo travo.

Članki iz iste kategorije: